Po instalaci systému Windows Home Server 2011 je nutné jej nakonfigurovat. Součástí této konfigurace je přidání uživatelů v síti. Zde je návod, jak to udělat a spravovat, k čemu mají přístup.

Spusťte řídicí panel WHS 2011 na libovolném klientském počítači. Klikněte na kartu Uživatelé.

1 karta uživatele

Klepněte pravým tlačítkem na prázdné místo v aktuálním seznamu uživatelů a vyberte Přidat uživatelský účet.

2adduser

Objeví se okno Přidat uživatele. Zadejte jejich jméno, uživatelské jméno, heslo a klikněte na Další.

3 un a pw

Dále vyberte úroveň přístupu, kterou bude mít uživatel ke každé ze sdílených složek. Existují tři možnosti.

  • Čtení / zápis: Umožňuje uživateli plný přístup ke sdílené složce a má plný přístup k souborům. Včetně možnosti jejich úpravy.Číst pouze: Umožňuje uživateli přístup k souborům, složkám a dokumentům - ale neprovádí žádné změny. Žádný přístup: Zamkne je úplně. Uživatel nebude moci ani vidět, co je ve sdílené složce.

Po provedení výběru klepněte na tlačítko Další. Pokud chcete později změnit přístup uživatele, můžete. Klepněte na tlačítko Další.

práva

Nyní vyberte typ vzdáleného přístupu, který bude mít uživatel. Výběry jsou přímo vpřed, ale zde je jejich rychlé vysvětlení.

  • Sdílené složky: Poskytuje uživateli přístup ke sdíleným složkám. Jejich vzdálený přístup bude stejný jako přístup, který jim povolíte v místní síti. Počítače: Pomocí vzdáleného přístupu přes WHS 2011 mohou uživatelé přistupovat k dalším počítačům v síti. Média: Toto je kolekce hudby, fotografií a videa na server. Pokud jim udělíte přístup, mohou přehrávat mediální soubory přes web.Server Dashboard: To je pouze pro vás jako správce. Umožňuje spravovat server ze vzdáleného počítače.

Nebo můžete vybrat možnost Nepovolit vzdálený přístup na web, pokud nechcete, aby uživatel přistupoval k datům ze vzdálených počítačů. Po provedení výběru klepněte na tlačítko Další.

vzdálený přístup

Nyní počkejte, až bude vytvořen nový uživatelský účet.

vytvoření účtu

Úspěch! Steve má nyní v síti účet se vzdáleným přístupem. Zavřít z okna.

úspěch

Nyní uvidíte uživatele, kterého jste právě vytvořili, na hlavním panelu v sekci Uživatelé.

nový uživatel na palubní desce

Po kliknutí na uživatele budou v pravém panelu k dispozici další úkoly. Úkoly uživatelů umožňují deaktivovat jejich účet, odstranit jej, změnit své uživatelské jméno a heslo a zobrazit jejich vlastnosti.

Uživatelské úkoly

Doporučuji kliknutím na Zobrazit vlastnosti účtu ověřit správnost nastavení.

Vlastnosti uživatele

Zajímavé nastavení na kartě Obecné uživatelského účtu je umožnit jim zasílání výstrah o stavu sítě.

Zdravotní upozornění

Zde je příklad zprávy, kterou uživatel obdrží, pokud se pokusí o přístup ke sdílené složce, ke které nemá přístup.

Chyba přístupu WHS

Pokud máte uživatele, který již nepotřebuje přístup k serveru, smažte nebo deaktivujte jeho účet. Na hlavním panelu na kartě Uživatelé klikněte pravým tlačítkem na uživatele, kterého chcete odebrat.

Pokud potřebujete účet dočasně odebrat, vyberte možnost Deaktivovat uživatelský účet. Jejich nastavení bude stále neporušené, ale nebudou mít přístup k serveru. Chcete-li odstranit jejich účet, klikněte na Odebrat uživatelský účet.

Odebrat uživatele

Objeví se obrazovka s dotazem, zda jste si jisti. Klikněte na Smazat účet.

Smazat účet

A je to. Účet a jeho nastavení byly úspěšně odebrány.

smazáno

To je všechno k tomu! Nezapomeňte, že WHS umožňuje nastavit až 10 uživatelů současně. Pokud používáte WHS V1, podívejte se, jak přidat uživatele a spravovat jejich oprávnění.